Openai patronu Altman: “Ki'yi deneyelim”

amerikali

Yeni Üye

1. Openai patronu Altman: “Ki'yi deneyelim”

Reklamcılık

Openai patronu Sam Altman, Almanya'yı ziyaret sırasında bir Avrupa yıldız kapısı için konuştu. Altman Cuma günü TU Berlin'in bir panel tartışmasının bir parçası olarak Altman, “Çoğu Avrupalının AI'yi ekonomik büyüme ve bilimi ilerletmek için kullanmak istediğine inanıyorum.” Dedi. “Avrupa altyapısı istiyorsunuz ve bir Stargate Avrupa gibi bir şey yapmak istiyoruz.”

Stargate, yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve başladıktan kısa bir süre sonra açıkladığı yapay zeka için bir altyapı projesidir. 500 milyar dolar için, Openai'nin esas olarak yararlanacağı büyük AI hesap merkezleri inşa edilecek. SoftBank, Oracle ve Nvidia da gemide. Suudi Arap Yatırım Fonu MGX, görünüşe göre güvence altına alınmayan finansmanda yer alıyor.

Daha büyük daha iyi

Berlin'de Altman, “Çok daha büyük bilgisayarlarla çok daha büyük modeller eğitebiliriz.” Dedi. “Stargate ile önümüzdeki birkaç yıl içinde son yılların ilerlemesine devam edebiliriz. Bence bu son derece güçlü modellere yardımcı oluyor.”

Öte yandan, bilgi işlem gücü kullanıcı sayfası için de önemlidir. Altman, “İnsanlar bu sistemleri gerçekten yoğun bir şekilde kullanmak istiyorlar.” OpenAai her yıl her yıl on kat daha ucuza sunabilir. “Ancak talep on kattan fazla artar. Yüzlerce milyon insan ürünlerimizi kullanıyor ve yakında milyarlar olacak.”

Ancak AB Amerika Birleşik Devletleri değil. AI Consulting Merantix Momentum'un kurucusu ve CEO'su Nicole Büttner, “Avrupa'da düzenleme hakkında çok fazla konuşma var.” Dedi. AI şansına bir göz atmayı savunuyor. “Sermayemiz var, harika yeteneklerimiz var, Avrupalı araştırmacılar tarafından yaratılan yeni teknolojilerle birleştirebileceğimiz ilginç verilerimiz var.”

Avrupa veri hazineleri

Veri havuzları ayrıca AI profesörü Volker Markl'ın Avrupalıların çoğalabileceği bir pound olduğunu düşünüyor. “Burada büyük bir şans var, elbette düzenleme ve donanımın ölçeklendirilmiş olup olmadığı hakkında sorular var, ancak bence önemli bir soru veri hazinelerini yükseltmek olacak ve oraya gitmek zorundayız.”

AB düzenlemesine atıfta bulunarak Altman, “Yasalara uyacağız ve Avrupalıların isteklerine saygı duyacağız. Karar veriyorsunuz, kurallara bağlı kalıyoruz.” Dedi. Şirket yakın zamanda Münih'te bir şube açmıştı. Diyerek şöyle devam etti: “Ancak farklı düzenleyici çerçevenin ne faydalarına sahip olduğuna ve sosyal etkileri olan ekonomik sonuçlar olup olmadığına karar vermeniz gerekecek.”

Altman teknolojiyi ölçeklendirme konusunda iyimserdi. Openai patronu, “Uzun vadede ölçeklenmediğini söyleyen bu siyah ressamlar var.” Dedi. “O zaman yeni bir paradigma bulduk ve şimdi bir süredir ölçeklenecek bu gerçekten akıllı modellere sahibiz. Ve daha sonra yeni bir paradigma bulacağımızı umuyorum.”

Yapay genel zeka

Ve yapay genel zekaya (yapay genel zeka) ne zaman ulaşacağız? Altman beklentileri biraz azaltmaya çalışır. Openai kurucusu, “Birkaç yıl içinde insanların söylediği bir şey başaracağız: Bilgisayarların bunu yapabileceğini gerçekten düşünmedim.” “Bundan sonra bir yıl içinde on yılın bilimsel ilerlemesini yaratan bir şeyimiz olacak, ama bu bir süre orada.”

Altman, bunun yapay bir genel zeka olup olmadığını söylemek istemiyor: “Temel soru, insanlar için ne faydaları var. Bir grup uzman AGI olup olmadığını tartıştığında önemli olduğunu düşünmüyorum.

AGI olsun ya da olmasın, açık kaynak oraya yardımcı olabilir: “Üç alan var: modeller, eğitim verileri ve eğitim süreci,” dedi Markl. “Bilimsel bir bakış açısından, elbette üç kaynağa da sahip olmak çok değerli olurdu.” Şeffaflık özellikle AI teknolojilerinin kullanımı için yararlıdır. Büttner, “Altyapılara erişim önemli ve herkes bunu almayacak.” Diyerek şöyle devam etti: “Bunun doğru olup olmadığını tartışabiliriz, ancak bir şişe boynu ve bu nedenle açık kaynak olması ve daha fazla insanın katılabileceği iyidir.” Yapay zeka için veri merkezleri, Microsoft, Meta veya Amazon gibi büyük şirketler altyapıya büyük ölçüde yatırım yapsa bile sınırlı bir kaynak olmaya devam etmektedir.

Ve sonra, çok sayıda şirketin tekrar nükleer enerjiye güvendiği AI'nın muazzam enerji gereksinimi sorunu var. Bu, bazı TU öğrencilerinin etkinliğe göre eleştirdikleri noktalardan sadece biri. ABD Başkanı Donald Trump ile Kung Altman'ı suçluyorlar ve panelin broşürlerle tartışmasından önce “TU'daki Trump destekçisi” ni protesto ettiler. Altmans'ın daveti TU'nun sürdürülebilirlik hedefleriyle çelişiyor ve “doğru fikirlere bir sahne” veriyor.

Altman için, teknolojinin enerji gereksinimi gelecekte bir yatırımdır. “Modeller inanılmaz derecede verimli hale geliyor.” Bir sohbet botunun cevabına bölünmüş, muhtemelen bir kişiden ve tüketmesi gereken yiyeceklerden daha verimlidirler. Yapay zeka yardımıyla verimli füzyon teknolojisi geliştirmek için yüzlerce gigawatt kullanmanız gerekiyorsa, bu doğru yoldur.

Altman, “İklim değişikliğinin zorlukları için yeni bilimsel çözümler geliştirmezsek gerçekten teslim edildik.” Dedi. “Şimdiye kadar yeterince hızlı tepki veremedik. Ki'yi deneyelim.”

(VBR)