Aile Türk toplumunda nasıl bir rol oynar ?

Renkli

Yeni Üye
[color=]Türk Ailesi: Çözüm Odaklı Erkekler, Empatik Kadınlar ve Bir Yığın Komik Anı[/color]

Herkesin bir ailesi vardır, bazıları daha renkli, bazıları daha sıradandır. Ama Türk ailesi… Vay arkadaş, o başka bir evren! Gerçekten, her anı bir sitcom’a dönüşebilecek kadar dramatik, komik ve tabii ki bolca yemekli. Bugün, ailemizin bu büyülü dinamiğini mizahi bir açıdan inceleyeceğiz. Tabii ki, çözüm odaklı erkekler ve empatik kadınlarla harmanlanmış bu aile yapısının sırlarını öğrenmeye çalışacağız. Hazır olun, kahkaha garantili bir yazı sizleri bekliyor!

[color=]Türk Ailesi: Orta Boy Bir Çözüm Merkezi[/color]

Türk ailesi, her zaman çözüm odaklıdır. Ama bu çözüm bazen öyle bir çözüm olur ki, kendinizi bir anda "Ailem benim için bir proje geliştirmiş" diyerek bulursunuz. Çünkü Türk erkekleri, gerçekten de her duruma stratejik çözümler üretebilen birer problem çözücü gibidir. Örneğin, yazın klimanın çalışmaması… Türk erkeklerinin bu durumda verdiği tepkiyi hepiniz bilirsiniz:

- "Tamam, tamam, sakin ol! Klima bozulmuş, ben şimdi bir araştırma yapıp halledeceğim, birkaç saat içinde tamirciyi bulurum."

Gerçekten, eğer Türk erkeklerinin mantığını çözmeye çalışırsanız, en sonunda karşınıza bir tür mühendislik çözümü çıkar. Hatta o kadar stratejiktirler ki, bozulmuş bir çamaşır makinesini tamir etmeye çalışırken birden “Evet! Belki de bu alet, NASA’daki astronotlar için prototip olabilecek bir cihazdır!” diyecek kadar inandırıcı olabilirler. Duyduğunuzda bir an şaşırıp “Acaba gerçekten yapabilir mi?” diye düşündüğünüz olmuştur.

Ama unutmayın, bu çözüm odaklılık, genellikle kısa vadede sonuç verir, uzun vadede ise “Aslında ben sana demiştim!” cümlesine dönüşür. Yani Türk erkeği, her zaman çözüm arar ama genellikle biraz geç bulur!

[color=]Kadınlar: Ailenin Empatik Ruhunu Canlandıran Superheroes[/color]

Türk kadınları ise başka bir kategoride! Onlar, aileyi bir arada tutan ve her bir birey için empatik bir çözüm geliştiren süper kahramanlardır. Hani böyle anneler vardır ya, her derdinizle tek bir bakışla ilgilenirler. Mesela:

- "Ağlıyor musun? Hadi gel, çikolata yeriz, sonra anlat, ne oldu?"

Ve tabii ki, bu yaklaşımın sonunda gelen mucizevi cümle: "Ben sana demiştim! İşte, seninle hep böyle oluyordu!" O an, kadınlar aileyi birleştirirken aslında "Empati 101" dersini veriyorlar ve ortama huzur getiriyorlar. Ancak şunu unutmayın: Bu huzur, genellikle kızgın bir baba, oyun oynamayan bir çocuk ya da geç uyanan bir eş tarafından kısa sürede sarsılabilir.

Kadınların empatik doğası, bir nevi ailesinin "duygusal GPS"i gibidir. Herkes kaybolduğunda, onlara bir yol gösterir. Tekerleği bulamayan baba, evin ortasında otururken "Eve nasıl geldik?" diye soran çocuk ve yemek saati gelmeden ağlamaya başlayan eş… Hepsi bir anda annelerinin ya da eşlerinin etrafında toplanır ve o "Anne! Senin gibi düşünen başka kimse yok!" cümlesi gelir. O an, Türk kadınları ailedeki gerçek liderlerdir!

[color=]Yemek: Aileyi Bir Araya Getiren İki İleri Seviye Bileşen[/color]

Şimdi, Türk ailesinin en önemli unsurlarından birine gelelim: Yemek! Yani, bir Türk ailesinde yemek yemeyen kimseyi bulmak neredeyse imkansızdır. Eğer bir ailenin kadınları bu konuda çözüm odaklıysa, erkekler ise stratejik bir şekilde masanın etrafında toplanmışsa, o yemek masası, küçük bir diplomatik zirve gibi olur. Kadınlar yemekleri yaparken, erkekler neyi nasıl yemeleri gerektiğine dair teoriler geliştirir. Bu teoriler bazen şöyle olur:

- "Patates salatası önce mi yenir, yoksa dolma daha mı önemli?"

- "Yok yok, tatlıyı en son yemelisin, ama bak şu an tatlı bitiyor. Sen önce tatlıyı al, sonra meyve falan gelir…"

Ve o sırada herkes birbirine göz kırpar, bir an için evin içi bir savaş alanına dönüşür. Çünkü herkes aynı sofrada "Kim daha fazla yiyebilir?" konusunda gizli bir rekabet halindedir. Evet, Türk ailesinin en yaratıcı kısmı belki de yemek kültürüdür. Ailedeki her birey, bir tür yemek stratejisi geliştirebilir ve bunun üzerinde fikir birliğine varabilir. Sonuçta, herkes aynı masada toplanmış ve mutlu bir şekilde yemek yemektedir.

[color=]Aile Toplantıları: Bir Araya Gelmenin Yolu[/color]

Aile içindeki önemli bir diğer etkinlik ise "aile toplantıları"dır. Bu toplantılar, ailenin bir sorun üzerinde uzlaşmaya çalıştığı özel anlar olabilir. Ama Türk aile toplantıları genellikle şöyle başlar:

- "Ayşe, senin o çocuğa daha çok dikkat etmen lazım, sürekli bilgisayarda, gözleri bozulacak!"

- "Evet, ama dün babası da ona telefon almayı teklif etti!"

- "Telefon ne alaka! Durun bakalım, ben halledeceğim!"

Ve nihayet, toplantının sonunda aile üyelerinin çoğu "Ya tamam, işte biz çözüm ürettik!" diyerek dağılır. Ama toplantı aslında çözülmemiş bir ton konu ile sona erer. Çünkü sonuçta Türk ailesinin evrimi bu tür ufak çatışmalarla şekillenir!

[color=]Sonuç: Aile, Türk Kültüründe Bir Yaşam Tarzıdır![/color]

Türk ailesi, bazen çözüm odaklı erkekler, bazen empatik kadınlar ve bazen de yemeklerin ve sohbetlerin ortasında kaybolan bireylerden oluşur. Ama şunu söylemeliyim ki, bu dinamiklerin her biri, Türk aile yapısının temel taşlarını oluşturur. Ailedeki her birey, bir başka role bürünerek kendi stratejisini oluşturur, fakat sonuçta herkes o sofrada bir araya gelir ve gülümsemek için sebepler bulur.

Peki, sizce Türk ailesinin en komik yönü nedir? Ailenizdeki "çözüm odaklı" insan kim? Yemek masasında yaşadığınız en komik anılar ne? Yorumlarda buluşalım, gülüp geçelim!