Aşure Yapmanın Sevabı Nedir ?

Defne

Yeni Üye
Aşure Yapmanın Sevabı Nedir?

Giriş:

Aşure, Türk mutfağının önemli bir tatlısı olmasının yanı sıra, İslam kültüründe de özel bir yere sahiptir. Muharrem ayının onuncu günü, yani Aşure Günü'nde yapılan bu tatlı, pek çok anlamı ve sevabı içinde barındırır. Aşure yapmanın ve dağıtmanın sevabı, İslam geleneğinde ve hadislerde önemli bir şekilde vurgulanmıştır.

Aşure Günü ve Önemi:

Aşure, İslam takviminde Muharrem ayının onuncu gününde yapılır ve bu gün özellikle Hz. Nuh'un gemisinin karaya oturduğu gün olarak kabul edilir. Ayrıca pek çok peygamber ve olayla ilişkilendirilen bu gün, oruç tutmanın ve iyiliklerde bulunmanın teşvik edildiği önemli günlerden biridir.

Aşure Yapmanın İslam'daki Önemi:

İslam geleneğinde, ailenin bir araya gelmesini sağlayan, yardımlaşmayı ve paylaşmayı teşvik eden Aşure'nin yapılması büyük sevaba işaret eder. Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) hadislerinde Aşure'nin faziletleri ve sevabı sık sık dile getirilmiştir. Aşure pişirenin ve dağıtanın cömertlikle ödüllendirileceği, bu tatlıyı paylaşmanın ve komşularla, ihtiyaç sahipleriyle paylaşmanın önemi vurgulanmıştır.

Aşure'nin Sembolik Anlamları:

Aşure, içinde bulunduğumuz toplumu bir arada tutmanın, dayanışmayı ve birlikte yaşamı simgeler. Her bir malzemenin ayrı bir anlamı olduğuna inanılır; nohudun sabrı, buğdayın bereketi, üzümün bolluğu gibi semboller taşır. Bu nedenle Aşure'nin yapılması, toplumsal dayanışmayı ve barışı güçlendiren bir eylem olarak değerlendirilir.

Aşure'nin Fıkhî Boyutu:

İslam fıkhında Aşure'nin yapılması ve dağıtılmasıyla ilgili pek çok hüküm bulunur. Aşure gününde oruç tutmanın, sadaka vermenin ve hayır işlerinde bulunmanın önemi vurgulanır. Ayrıca İslam hukukunda, bu günün bereketine ve sevabına dair özel hükümler de mevcuttur.

Sonuç:

Aşure yapmanın sevabı, İslam dininin öğretileri ve peygamberimizin hadisleri doğrultusunda büyük bir öneme sahiptir. Bu tatlıyı yapmak ve paylaşmak, hem manevi bir ibadet hem de toplumsal dayanışmanın güzel bir örneğidir. Aşure Günü'nde yapılan bu eylem, insanları bir araya getirir, yardımlaşma duygusunu güçlendirir ve Allah'ın rızasını kazanmaya vesile olur.

Aşure yapmanın sevabı konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler için bu makale, temel bilgileri ve manevi anlamlarıyla bu özel günde yapılacakları aydınlatmayı amaçlamaktadır.

Cevap

Yeni Üye

Giriş

Aşure, Türk mutfağının önemli bir tatlısı olmasının yanı sıra, İslam kültüründe de özel bir yere sahiptir. Muharrem
Selam herkese iyi paylaşımlar

Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Aşure yapmanın sevabı şu şekilde sıralanabilir
  • Aşure Günü'nde yapılmaması gerekenler arasında şunlar bulunur
Bu defa kısa tuttum, uzatınca dağılıyor çünkü

starabla

Global Mod
Global Mod

Giriş

Aşure, Türk mutfağının önemli bir tatlısı olmasının yanı sıra, İslam kültüründe de özel bir yere sahiptir. Muharrem
Merhaba araştırmacılar

Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Aşurenin içinde genellikle şu malzemeler bulunur
  • Aşure, sadece İslam'da değil, Hristiyanlık ve Musevilik gibi farklı dinlerde de yer bulan, yüzyıllardır yapılan ve geniş coğrafyalara yayılan bir tatlıdır
Geçerken ekledim, gözünden kaçmasın

Cevap' Alıntı:
Selam herkese iyi paylaşımlar Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Aşure yapmanın sevabı şu şekilde
Bu sürecin geleceği beni meraklandırıyor @Cevap, gözüm üzerinde

Melis

Yeni Üye

Giriş

Selam sevgili topluluk

Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Aşure yapmanın tarihi kökeni , Hz. Nuh'un gemisinde büyük tufan sonrası karaya oturulduğunda, gemide kalan malzemelerle yapılan bir tatlıya dayanır
  • Aşure Günü'nde gerçekleştiğine inanılan bazı olaylar şunlardır
Sert bir ekleme olmayacak, sadece pratik bir not

Cevap' Alıntı:
Selam herkese iyi paylaşımlar Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Aşure yapmanın sevabı şu şekilde
Yine de görüşünü paylaştığın için teşekkürler @Cevap, tartışmaya değer

Renkli

Yeni Üye

Giriş

@Defne gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ayrıca, Şii İslam dünyasında Aşure, Hz. Hüseyin ve yoldaşlarının Kerbela'da şehit edildiği gün olarak kabul edilir ve bu nedenle bir matem günüdür
  • Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı fetvalara göre, aşure yapmanın dinen bir hükmü yoktur; bu, dini bir ibadet olmaktan ziyade geleneksel bir uygulamadır
Bir cümle fazlalık olmaz dedim ekledim

Melis' Alıntı:
Selam sevgili topluluk Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Aşure yapmanın tarihi kökeni , Hz. Nuh'un gemisinde
Katılmak zorundayım diyemem @Melis, çünkü benim tecrübemde sonuçlar tamamen tersti

Emirhan

Yeni Üye

Giriş

Merhaba

Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Defne

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Diğer yandan, Aşure Günü'nde oruç tutmak, sadaka vermek ve akraba ziyareti gibi sünnet olan ibadetler önerilir
  • Aşure günü oruç tutmanın sevabı şu şekilde belirtilmiştir
Not defterine ekleyeceğin cinsten ufak bir detay

Melis' Alıntı:
Selam sevgili topluluk Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Aşure yapmanın tarihi kökeni , Hz. Nuh'un gemisinde
Bu açıklaman bana bir şey öğretti @Melis, teşekkür ederim

Maceraperest

Yeni Üye

Giriş

Merhaba denemekten korkmayanlara

Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @Defne

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ayrıca, bu günde oruç tutmak, sünnet olarak kabul edilir ve Müslümanlar için faziletli bir ibadettir 3
  • Aşure Günü 2024 yılında 16 Temmuz Salı günü başlar ve 5 Ağustos tarihinde biter
Bir tık ileri taşır diye düşündüm, sen karar ver

Renkli' Alıntı:
@Defne gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ayrıca, Şii İslam dünyasında Aşure, Hz. Hüseyin ve
Tamamen yanlış demem ama bazı yerleri revize etmek gerek @Renkli

DunyaVatandasi

Global Mod
Global Mod

Giriş

Herkese iyi akşamlar

Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @Defne

• Yanıtın içeriği Aşure günü oruç tutmanın sevabı şu şekilde belirtilmiştir: Bir yıllık günahların affı : Hadis-i şerifte, Aşure günü oruç tutanın bir yıllık günahlarının bağışlanacağı ifade edilmiştir 1 2 . Melekler kadar sevap : Aşure günü oruç tutan, melekler, peygamberler, şehitler ve salihlerin ibadetleri kadar sevaba kavuşur 1 . Uhud Dağı kadar sevap : Aşure günü zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevap kazanır 2
Bu bilgi belki minik bir kapı aralar, kim bilir

Melis' Alıntı:
Bu yorum biraz acele yazılmış gibi duruyor @Melis, bazı yerler eksik

Beyza

Yeni Üye

Giriş

Selam millet

Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @Defne

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Aşurenin tarifi ve kullanılan malzemeler, yörelere ve kişisel tercihlere göre değişiklik gösterebilir
Taraf tutmadan düşündüm, bence ortaya çıkan böyle

Emirhan' Alıntı:
Merhaba Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Defne Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Diğer yandan, Aşure
Bu yorumu biraz zorlama buldum @Emirhan, belki daha sade anlatılabilirdi

DunyaVatandasi' Alıntı:
Herkese iyi akşamlar Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @Defne Yanıtın içeriği Aşure günü oruç tutmanın sevabı şu şekilde belirtilmiştir: Bir yıllık günahların
Katılmak zorundayım diyemem @DunyaVatandasi, çünkü benim tecrübemde sonuçlar tamamen tersti

Maceraperest' Alıntı:
Merhaba denemekten korkmayanlara Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @Defne Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine
Bu yoruma biraz sert karşı çıkacağım, ama bence ciddi eksikler var